Eight homes kept cool and bright by central courtyards

2 Mar, 2024 | Admin | No Comments

Eight homes kept cool and bright by central courtyards

Beach chairs placed in a courtyard

In this lookbook, we’ve collected eight homes from Vietnam to the USA that are kept ventilated and illuminated by central courtyards.

Courtyards have been used in ancient and contemporary architecture as a tool to trap and funnel breezes and natural light into the core of a building.

Most often, they are completely open to the elements and can extend upwards through multiple levels of a building, with some surrounded by balconies, loggias, or walkways.

Vegetation and water features placed at the centre of courtyards also help to cool the surrounding air, while seating or lounge areas provide a place to take it all in.

One or more courtyards were dispersed along the footprints of the eight homes below, for interiors that are relaxing, open and bright.

This is the latest in our lookbooks series, which provides visual inspiration from Dezeen’s archive. For more inspiration see previous lookbooks featuring tranquil interiors with oversized windows, enclosed staircases and metallic furnishings.


House for Young Families by H-H Studio
Photo is by Hoang Le

House for Young Families, Vietnam, H-H Studio

Designed in response to the Covid-19 pandemic, this house in Vietnam features green spaces throughout its entirety so its owners could be connected to nature while working remotely.

Its interior was organised around three courtyard gardens that were dispersed along a linear plan, while the structure extends upwards around them in a series of stacked white volumes.

Find out more about House for Young Families ›


Quarry House in Melbourne by Winwood McKenzie
Photo is by Rory Gardiner

Quarry House, Australia, Winwood McKenzie

Australian studio Winwood McKenzie renovated the Quarry House by inserting a garden and internal courtyard through its narrow site, which split the residence into three distinct portions.

The house’s newly built living, dining and kitchen border the courtyard on one side, while a multi-purpose room and study sits across the way.

Find out more about Quarry House ›


A red walled courtyard
Photo is by César Béjar

Casa Ederlezi, Mexico, Práctica Arquitectura

Práctica Arquitectura divided this narrow concrete infill house in Mexico into two distinct portions centred around a courtyard.

Hallways and staircases were oriented around the perimeter of the double-height space in plan and a living space and second floor bedrooms were placed on either side.

Find out more about Casa Ederlezi ›


A black clad house with seating outside
Photo is by Matthew Millman

Santa Monica Modern, USA, Walker Warner Architects

This L-shaped home in California encloses a spacious courtyard that features multiple seating areas, a ping-pong table, plantings and a concrete fire pit.

Walker Warner Architects designed the courtyard to be suitable for entertaining, as well as to take advantage of the southern California climate.

Find out more about Santa Monica Modern ›


Courtyard in a concrete house with planting by Bak Gordon Arquitectos
Photo is by Francisco Nogueira

Portugal house, Portugal, Bak Gordon Arquitectos 

Bak Gordon Aquitectos split this Portgual home into two portions by inserting a courtyard at its centre and populated the area with an interior garden, which is surrounded by windows and openings.

“The small functional patio allows for natural light and cross ventilation as well as a permanent natural garden presence,” said Bak Gordon Arquitectos architect Nuno Tavares da Costa.

Find out more about Portugal house ›


A kitchen that opens onto a courtyard
Photo is by Javier Agustín Rojas.

Casa Vedia, Argentina, BHY Arquitectos

Two courtyards were inserted into the corners of Casa Vedia in Argentina, which the studio explained were employed to optimise interior spaces.

Each courtyard is double-height, with plantings tucked along its perimeter. Additionally, two terraces were placed on top of the structure’s roof that sits in between them.

Find out more about Casa Vedia ›


A home with two large circular cut outs in the roof
Photo is by Rory Gardiner

Casa VO and Casa WO, Mexico, Ludwig Godefroy 

Located in Puerto Escondido, Casa VO and Casa Wo are a series of houses organised underneath two large, circular concrete openings that fan upwards from a central meeting point.

An entryway and garden sit under one such opening, while the remaining living spaces are tucked underneath the opposite across two levels.

Find out more about Casa VO and Casa WO ›


Oculus lighting an internal planted tree in a home in Vietnam
Photo is by Oki Hiroyuki

Tile House, Vietnam, Bloom Architects

Bloom Architects designed this home in Vietnam to stay cool despite the hot climate by creating a sloping, tiled roof that traps wind and pushes it into the interior of the house.

“[In the] sunny season, tiles surrounding the house prevent it from being radiated [with] heat. Combined with natural ventilation, the house is always cool,” architect Dinh Anh Tuan told Dezeen.

Find out more about Tile House ›

This is the latest in our lookbooks series, which provides visual inspiration from Dezeen’s archive. For more inspiration see previous lookbooks featuring tranquil interiors with oversized windows, enclosed staircases and metallic furnishings.

The post Eight homes kept cool and bright by central courtyards appeared first on Dezeen.

Write Reviews

Leave a Comment

Please Post Your Comments & Reviews

Your email address will not be published. Required fields are marked *

No Comments & Reviews